Att köpa en lägenhet i Spanien utan att se den i verkligheten

En mulen septemberdag 2020 kom vi som vanligt hem från arbetet på kvällen och genomläste, vilket blivit till en rutin, alla mejl från de bostadssiter och objekt vi bevakade. Under det senaste året hade de blivit mer än ett hundratal i månaden.

Ett speciellt objekt som uppfyllde alla punkterna i kravspecifikationen

men ursprungligen låg över vår budget, hade blivit prissänkt för andra gången på ett halvår och var numera inom den. Soltiden och solvinkeln på vintern var redan analyserad. Vi hade också tagit reda på taxeringsvärdet, vilket priset nu allt mer kröp närmare. En uppfattning vi fått, som vi dock inte vet om det faktiskt är korrekt, skulle vara att de flesta spanjorer inte kan tänka sig sälja under det.

Efter en kort diskussion kontaktades mäklaren samma kväll, som tyvärr inte pratade så bra engelska. Med hjälp av Google Translate gick det dock bra att be om filmer och fler bilder, vilket han skickade till oss dagen efter. Efter några timmars bild- och filmanalys, främst genom förstoring av de flesta av de 40-talet bilderna och analyser av stillbilder och slow-motion sekvenser på de fyra filmerna, samt kontroll av mäklarfirmans omdömen, ringde vi tillbaka kvällen efter och fick svar på våra frågor.

Under samtalet lade vi därefter ett bud som var det samma som taxeringsvärdet och ca 8% under det nyligen sänkta priset.

Dagen efter, på fredagen kontaktade mäklaren oss och meddelade att säljaren kunde gå med på att sänka priset med 5%, med krav om att reservationskontrakt skrevs och att handpenningen betalades senast veckan efter, samt att hela affären skulle vara helt avslutad inom en månad.

Senare samma dag mejlade vi en välkänd advokatfirma och fick svar nästan direkt med en offert på alla de kostnader som kom att uppstå. De garanterade även att affären skulle vara avslutad inom en månad, såtillvida vi skickade en Apostillestämplad fullmakt och överförde handpenning och köpeskilling i tid.

Tidigt nästa vecka var reservationskontraktet underskrivet av säljarens representant och handpenningen betaldes till vår advokatfirmas klientmedelskonto samma dag.

En mycket stressig och nagelbitande tid väntade oss men tre veckor senare hade vi lagfarter på lägenhet och garage i centrala Torrevieja, en terrass i söderläge utmed en stor innergård med vintersol minst 6 timmar om dagen, gemensam pool, 700 meter till en badstrand och nära till livsmedelsaffärer och restauranger.

Att köpa en lägenhet på det sättet vi gjorde är absolut inget att rekommendera, då det innebar en del negativa saker vi då inte kunde förutspå. Det rörde sig som tur var om några mindre detaljer, men som vi inte kunde föreställa oss trots alla analyser av filmer och fotografier, där de flesta dessutom var rena nybörjarmisstag. Vidare utsatte vi oss för ett flertal potentiellt sett möjliga och mycket kostsamma risker genom att inte ha varit på plats och därmed inte granskat lägenheten i verkligheten…

…vilket kommer att nämnas i senare inlägg.

Sverige 2023-07-17

2 thoughts on “Att köpa en lägenhet i Spanien utan att se den i verkligheten”

 1. Jag har hört att en lägenhetsaffär tar mycket längre tid än några veckor och istället flera månader. Hade ni redan NIE nummer och lånade pengar till köpet i spannien. Om ni inte gjorde det, hur länge hade köpet hade tagit i så fall?

  1. Hej Kjell

   Får ursäkta det sena svaret.
   Vi hade inte NIE-nummer och lånade inte till köpet. Det går att ordna ett köp på under en månad, men beror på både köpare och säljare samt andra omständigheter.
   T.ex. om det skall ske besiktningar m.m. så tar det längre tid.
   En bra advokat som är alert kan oftast slutföra ett köp på några veckor, men beror framför allt på tiden det tar att ordna fram fullmakterna.
   Fullmakterna behövs från både köpare och säljare om de de inte själva kan närvara vid slutförandet. Tid behövs också vid ev. öppnande av bankkonto och ansökan av NIE.
   De tider som ofta nämns på nätet, ibland flera månader är egentligen en orimligt lång tid, men beror som sagt på olika omständigheter.
   Efter att fullmakterna är klara och registrerade hos Notarius Publicus, är en rimlig tid till avslut och överföring högst ett par veckor.
   Lånar man till köpet tar det längre tid.
   Banken kräver att få värdera lägenheten innan. Värderingen tar ungeför två veckor att få tid till och sedan får man räkna med att banken tar beslut två-tre veckor senare om vilket belåningsbelopp de godtar.
   Det innebär ca 4-6 veckor innan lånet kan bli godkänt.
   Bedömmer att det med bankbelåning kan ta upp till 3-4 månader innan köpet slutligen är klart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − one =