Flygbussen från Torrevieja till Alicante

Brukar lyxa till det med taxi till och från flygplatsen och så har vi gjort de senaste tre åren. Alltid och varje gång även när det funnits möjlighet till att ta bussen. Det har inte varit en ekonomisk fråga utan handlat om bekvämlighet men har många gånger känts lite väl konstigt att taxiresan på 45 minuter och ca 4 mil vid ett flertal tillfällen varit dyrare än flygresan på 300 mil till eller ifrån Sverige.

När man beställer taxi vill de att man beställer minst 2 dagar i förväg och tänkte göra så nu igen på deras hemsida. Priset hade gått upp återigen. Kostade numera 65€, vilket med den usla växelkursen skulle bli nästan 800 kronor. För tre år sedan med lägre pris (50€) samt bättre växelkurs var kostnaden en bra bit under 600, vilket också kändes dyrt, men inte riktigt lika blodigt.

Har hört många positiva omdömen om flygbussen. De negativa har varit att det ibland varit för många som velat åka och att alla inte kommit med. Skräcken har varit att man i så fall skulle kunna missa flyget. Kom dock fram till att det i så fall bara skulle vara att ringa en taxi.

Nej, det fick bli att prova på bussresan, då flyget till Sverige skulle avgå 13.10. Två timmar innan på flygplatsen innebar att avgång kl. 10.00 skulle passa utmärkt. Dags att ta sig till busstationen och köpa en biljett i förväg, då man i så fall hade en reserverad plats och att man inte heller skulle kunna missa den på grund av för många passagerare. Det går även bra att köpa 20 minuter innan, men tänkte inte ta några risker. Biljetten skulle inköpas två dagar innan för säkerhets skull.

Kö vid biljettluckan men blev glad över att det bara var tre personer före. Tänkte att det inte skulle ta så lång tid. Men ack vad fel.

Endast tre personer före i kön

En av de fyra försäljningsluckorna var öppna och när personen framför i kön precis hade överlämnat betalningen för biljetten, svarade kvinnan i luckan i telefon. Vad de pratade om hördes inte, men genom kroppsspråket förstods att hon var uppenbart och tydligt upprörd över något. Hon lät dessutom biljettköparens betalda och utskrivna biljett ligga kvar orörd på skrivbordet under hela samtalet.

En extremt telefonupptagen anställd

Allt avstannade totalt. Bakom glaset såg jag en annan anställd som lugnt gick förbi med en halväten macka i en hand och en flaska dryck i andra som hon långsamt drack ur. Förmodligen lunchrast och verkade vilja höra vad som utspelade sig i telefonsamtalet.

15 minuter gick och absolut ingenting hände i biljettluckan, förutom att det uppenbarligen livliga telefonsamtalet fortsatte. Den andra anställda, lunchdamen, hade mumsat upp smörgåsen och satte sig vid en stängd försäljningslucka varvid ett flertal i den växande kön hoppades på att det nu äntligen skulle något hända något. Men inte. Efter lite sippande på läsken reste hon sig upp och gick iväg.

Den telefonpratande damen fortsatte sitt samtal och efter mer än 30 minuter återupptog hon sitt arbete. Några minuter senare var biljetten fixad.

Efter mer än en haltimme var biljetten fixad.

Under telefonsamtalet hade kön vuxit betydligt till mer än 50 personer och kön var nästan lika lång som hela busstationen. Hade man följt rekommendationerna om att köpa biljetten 20 minuter innan hade man garanterat missat den. Inte första gången den sydeuropeiska mentaliteten visat sig, men sällan på ett så pass uppenbart kränkande och undermåligt sätt.

Liten del av kön efter den anställdes telefonsamtal på mer än en halvtimme.

Två dagar senare var det dags att ta bussen som inte ens var halvfull. Med andra ord gott om plats. 50 minuter senare släpptes vi av vid ankomsthallen på flygplatsen.

Kan ändå rekommendera att ta bussen, trots den långa väntetiden för köpet av biljetten som förhoppningsvis endast var en sällsynt tillfällighet. Någon annan som kanske har en liknande erfarenhet får gärna lämna en kommentar.

Vill inte lägga upp en busstidtabell, då det finns olika uppgifter om när sista bussen avgår från flygplatsen. Flera sidor anger att den sista bussen avgår kl. 21.00 och andra 23.00. Vad som stämmer är tyvärr inte möjligt att bedöma utan att kontakta dem, vilket inte är gjort.

Sverige 2023-11-24

Editering 2024-01-11

Efter önskemål från läsare som mejlat till remulus@remulus.se lägger jag upp en högst trolig, men inte helt säkert, korrekt tidtabell.

Troligen en korrekt busstidtabell

Det går bra att betala biljetten, som för närvarande kostar 7€, med kontanter till chauffören vid resa från flygplatsen. Dock inte med några större sedlar, vilket innebär att allt över en 10€-sedel kan nekas, då de ibland har dåligt med växel. Kanske, men inte helt säkert, kan man endast köpa biljett i biljettluckan på busstationen vid resa till flygplatsen. Man kan också betala med ett förutbetalt busskort och då kostar resan lite över 3€. Ett sådant busskort kan man köpa (och ladda) bl.a. på bussstationen i Torrevieja. Kortet kan även användas på andra sträckor de (Avanza) kör, t.ex. på lokalbussarna i Torrevieja.

One thought on “Flygbussen från Torrevieja till Alicante”

  1. En halvtimme i kö låter helt absurt. Har själv fått stå i kö i ca 10 minuter med ca 5 före och förstod inte riktigt varför det tog så lång tid. Kanske lämpligt kontakta arbetsgivaren och klaga? Verkar helt oacceptabelt. Annars har alltid bussen fungerat bra för oss. Både från och till flygplatsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 2 =