Bilbesiktning i Spanien

Ett år går fort och det var dags för vår gamla dam att göra en andra hälsokontroll efter den första vid nationalitetsbytet förra året. Körde till ITV, den spanska besiktningsstationen som ligger i närheten av Carrefour i Torrevieja. Beställde inte tid innan, vilket dock lär gå bra genom att ringa dit. Litade inte på att de skulle klara av att prata något annat språk än spanska, vilket visade sig vara felaktigt.

Efter en lång väntan i receptionen, där de uppvisade den sydeuropeiska mentaliteten att inte stressa allt för mycket eller ens alls, trots att kön var lång. I maklig takt blev det till slut vår tur.

Den trevliga unga mannen förklarade på god engelska att väntetiden för drop-in just nu skulle vara ca tre timmar, varför han förslog hjälp med att boka tid på en annan station. Efter lite letande hittade han en ledig tid två timmar senare i Pilar De Horodada, ca två mil söderut en bit in från kusten. Lite mer än 20 minuter att köra och tackade ja till den tiden. Tyckte dessutom att det kunde vara lämpligt med lite motion efter att ha stått still i några månader.

Motionsrunda för den gamla damen. ITV i Torrevieja till Pilar de Horodada.

Bromsarna hade fortfarande lite ytrost kvar på skivorna sedan översvämningen förra året, så det var bara bra att få bromsa lite extra innan. Funderade på att göra som så många andra, lämna in bilen för en förbesiktningskontroll samt byta olja och oljefilter, men beslutade att service får göras nästa gång vi är nere. Litade samtidigt på att hälsotillståndet fortfarande var gott.

Brukar dela upp semestern i lediga dagar och projektdagar, där bilservice i så fall hade varit en sådan avsatt dag precis som den kommande besiktningen var och ansåg att det inte riktigt fanns tid för det, då semestern denna gången var ovanligt kort.

Körde dit med hjälp av Google Maps lite i förväg för att se var den låg och hade ovanligt stora problem att hitta dit. En stor del av stadens gator var uppgrävda och det var därför inte möjligt att komma fram den vägen som föreslogs. Till slut leddes vi ut på erbarmligt dåliga grusvägar mellan olika odlingar utanför staden/byn och trodde för ett ögonblick att Maps hade fått solsting. Efter mer än 20 minuters omvägar kom vi till slut fram en timme innan den bokade tiden. Det fick bli att ta en Tapas på en närliggande restaurang för att fördriva lite tid.

Efter en fantastiskt god kopp kaffe och en nästan oätlig Tapas (någon sorts räk/krabbsallad) var det dags att lätta lite på trycket och gå på toaletten. Uppenbarligen hade restaurangen utrymmesproblem, då en stor del av toalettutrymmet innehöll ett stort antal ölbackar med både öppnade och oöppnade öl, men bl.a. också två fritöskorgar och en fläkt. Undrar vad den svenska livsmedelsinspektionen hade sagt om det.

Ett lite udda lager

Dags att köra tillbaka till besiktningsstationen och anmäla sig i receptionen

Utanför ITV med ingången till receptionen till höger

Mycket trevlig dam i receptionen som jag överlämnade den utskrivna tidsbokningen, registreringshandlingen, Permiso de Circulacion samt bankutdrag på betald skatt och försäkring. Hon pratade hjälplig engelska och efterfrågade adress och telefonnummer som hon knappade in i datorn, varefter hon återlämnade bankutdragen. Hade fått information om att de ville ha dem förevisade för att besiktningen skulle bli godkänd, men verkade som om de hade uppgifterna i sitt system, då hon inte tittade på dem särskilt noga. Har också fått uppgifter om att de skickar ut en påminnelse om att det är dags för besiktning, men inte sett något sådant i brevlådan.

Då det finns uppgifter på nätet att kunna förevisa bevis på betald skatt och försäkring, kan det ändå vara bra att ha med det, då det kanske varierar mellan olika regioner eller t.o.m. ITV-kontor, men vet inte riktigt säkert.

Den trevliga damen bakom en något sliten receptionsdisk med fingarna på tangentbordet och ögonen på dataskärmen för att kontrollera att allt står rätt till.

Hittade som tur var en skuggig plats att vänta på.

Solen gassade och det var ca 25 grader i skuggan och här väntar vi tålmodigt på vår tur i kön. Efter en liten stund blir vi uppmärksammade av en besiktningstjänsteman som menar att det är fel kö och det är dags för besiktning. Stod tydligen i kön för drop-in istället och fick tränga mig före tre andra bilar. Kändes lite udda och var uppenbart ganska snopet för de andra i kön längre fram än oss. Genom lite slalomkörning kom vi in till undersökningen.

Bredvid hjärt-lungmaskinen kort innan besiktningsmannens olika instruktioner.

Körde in och parkerade bredvid något som liknade en hjärt-lungmaskin, men var en maskin för bl.a. avgaskontroll.

Hade i förväg läst lite om hur det går till och uppgifterna stämde att man skulle sitta kvar i bilen för att hjälpa till med de grundläggande kontrollerna. Besiktningsmannen frågade om jag pratade spanska och uppgav att det var begränsat, men skulle säkert kunna gå bra. Han pratade för övrigt hjälplig engelska om än inte så bra. Hade innan pluggat på lite vad blinkers, hel- och halvljus, tuta och vindrutetorkare hette vilket hjälpte lite, men hade faktiskt inte varit behövligt då han förutom att säga det på spanska även visade med kroppsspråk vad han menade.

Den inledande kontrollen blev enligt följande och fick utföras av mig inifrån bilen:

Hel och halvljus, vilket var lätt att förstå då han rullade fram vagnen med linsen framför framljusen som är mycket snarlik den som används vid en svensk besiktning. Kan t.o.m. vara exakt samma. Parkeringsljus skulle även kontrolleras.

Blinkers fram, höger och vänster.

Vindrutetorkare och och tuta.

Fönsterhissar höger och vänster.

Bak, blinkers höger och vänster.

Bromsljus.

Det spanska ordet för backljus hade glömts bort, men förstod ändå vad han menade och lade därför i backen, då det var det enda som ännu inte hade kontrollerats.

Därefter uttryckte han ganska barskt att det var dags att lämna bilen och besiktningshallen. Man får uppenbarligen inte vara i närheten vid de återstående kontrollerna.

Alldeles själv utan anhöriga i det stora undersökningsrummet.

Vår kära dam lämnades därför ensam till sitt vidare öde och kopplades upp till hjärt-lungmaskinen för att efter en stund senare köras lite längre fram för bromstest och kontroll av styrleder och länkarmar samt lite bankande på underredet. Till synes och ljudmässigt på liknande sätt som i Sverige, men svårt att säkert veta då det fick betraktas och avhöras på lite avstånd.

Den barska besiktningsmannen var ändå inte så barsk och jag frågade om det gick bra att fotografera honom, vilket han leende gick med på. Berättade att det var första gången det för oss besiktigades en bil i Spanien och uttryckte att det gick bra ändå.

Den mycket trevliga besiktningsmannen

Samtliga var nöjda med hur det hade fungerat, men nöjdast blev säkert vår gamla dam, när det visade sig att inget endaste fel hittades. Hon gick igenom med blanka papper. Fick skriftligt på det samt en stämpel i Permiso de Circulacion.

Bevis på det utmärkta hälsotillståndet

Klistrade sedan fast det yttre beviset på den godkända besiktningen på framrutan.

Det yttre synliga beviset på godkänd besiktning

Skulle kanske tagit bort den förra, men var inte riktigt säker på att man fick göra det, så den fick sitta kvar. Tar bort den nästa gång hon skall ut och motioneras då vi numera vet att den inte behövs.

Sammanfattning:

Det var mycket enklare att klara ut besiktningen än vad som först befarades. Det behövs knappast någon spanska, då besiktningsmannens kroppsspråk var fullt tillräcklig. Det är dessutom bara i några minuter man behöver hjälpa till.

Ta åtminstone med registreringsbeviset och det grönblåa lilla häftet, Permiso de Circulacion vilket är obligatoriskt. Lämpligt är att även att ta med försäkringsbevis, eller åtminstone ett bankutdrag på att det är betalt. På bankutdraget kan man på spanska banker ladda ned betalningsunderlaget för autogirobetalningen och få specificerade uppgifter om vilken bil det gäller. Även bevis på betald trafikskatt genom samma metod som ovan kan vara bra att ha med. De sistnämnda trots att de uppenbarligen inte brydda sig särskilt mycket om dem och att uppgifterna högst troligt fanns i ett datoriserat register.

Lade varningstriangeln och de två obligatoriska varselvästarna i baksätet, men vet inte om det är nödvändigt att göra så. Skall försöka hitta uppgifter om detta senare. Kopplade inte ihop säkerhetsbältena på passagerarsätena fram och bak så som görs i sverige, men fick inga synpunkter på det.

Skulle kanske ändå ha lämnat in bilen för kontroll innan, då det skulle vara ganska nesligt att få en ombesiktning och mer förspilld tid under semestern. Dock var denna besiktningen ett lärorikt, trevligt och intressant litet äventyr.

Besiktningen kostade f.ö. lite över 40€

Lycka till med att besiktiga bilen i Spanien och var inte bekymrade för att göra det själv då det är mycket enkelt att klara ut.

Sverige 2023-11-11

2 thoughts on “Bilbesiktning i Spanien”

  1. Tack för bra info. Skall besikta bilen i februari nästa år för första gången och tänkte betala extra för det. Gör det nog ändå själv efter att ha läst ditt inlägg. Kostar bara 30€ att få hjälp med det så det är inte så mycket. Är du säker på att man klarar sig utan spanska och hur pass bra engelska behövs?

    1. Hej Rune.
      På ITV i både Torrevieja och Pilar De La Horodada pratade dem engelska i receptionen samt att besiktningsmannen pratade hjälplig engelska.
      Är relativt säker på att du klarar det utmärkt med ganska knapphändig engelska. Receptionisterna vet uppenbarligen att du vill besiktiga ett fordon samt att besiktningsmannen visade tydligt med kroppsspråk, (pekande m.m.) vad han ville att man skulle göra. Menar att du inte alls behöver oroa dig så länge du har de rätta dokumenten med dig. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 18 =