Några av alla anledningar att ångra sitt köp av ett semesterhem i solen

Måste nog medge att de senaste inläggen har haft en underton av negativitet där det mest skrivits om saker att se upp med samt några av alla de risker eller snarare fällor man kan råka ut för som man kanske inte i förväg riktigt kan förutspå.

Det här inlägget kommer inte att göra saken bättre, tvärtom. Det är fullt av cynism. Tycker ändå att det måste uttryckas annat och i stora delar annorlunda perspektiv i kontrast till alla dem som målar upp allt i ett rosaskimrande ljus, som inte minst många mäklare i Spanien försöker göra. Det är deras levebröd att sälja drömmar och så många fastigheter som möjligt. Tidningsartiklar om kändisar och TV-program där de till slut uppfyller sin dröm och för all framtid lever lyckliga därefter gör inte saken bättre.

Det finns ett flertal anledningar till att ett köp kan gå både helt eller förhoppningsvis bara delvis fel. Inte endast för att livssituationen eller ekonomin förändras eller att man tvingas till kostsamma renoveringar för saker man missat. Sådana uppenbara saker nämns inte här. Inte just nu i vart fall.

Det flesta är dock uppenbart mycket nöjda eller ganska nöjda med sina köp. Säkerligen mer än 90 % och det är faktiskt svårt att hitta någon som inte är det. Kanske är det så att några av dem som inte är det, inte gärna varken för sig själv eller för utomstående vill medge det.

Något vi fick höra innan vårt köp var att det tydligen fanns flera svenskar på den spanska solkusten som sålt sina bostäder på grund av en orsak vi inte riktigt hade räknat med. Han förklarade för mig, att själv hade han fått stora problem med alkohol. De första åren bara när han var i Spanien, men efter fyra-fem år hade det smittat av sig även till Sverige. Han hade möjlighet till ganska långa och många semesterperioder och hade en stor bekantskapskrets som ofta hälsade på.

De som stannar endast i några veckor kan kanske klara av en mycket hög alkoholkonsumtion under den korta perioden menade han, men under hans, ofta två månader långa semestrar några gånger om året, kom vännerna som på ett pärlband och hälsade på. Det blev många och mycket blöta fester nästan hela tiden och gästerna ville gärna bjuda honom gentilt och rikligt med alkohol som en sorts hyra för att de fick bo där gratis. Han fick även en bekantskapskrets där nere och menade att vissa av dem fick samma problem som honom. Med alkoholen.

Han valde till slut för sin hälsas skull att sälja och menade att fler än honom, både före och efter av samma orsak gjort det samma. Nej sade han, ständigt festande och billig lättillgänglig alkohol klarade i vart fall inte han av.

Ensamhet. Det låter ju nästan otroligt att det ens skulle kunna finnas, när man själv tydligt sett det sprudlande utelivet med fyllda sandstränder och restauranger, flanerande semesterglada människor överallt. Eller?

Jodå, det finns också där. Överallt. Idyllen man semestrade i på sommaren, med myllrande av liv och rörelse kan mycket väl vara som en öken stora delar av året där så gott som alla restauranger och t.o.m. vissa livsmedelsaffärer har stängt. Poolen, där man kanske fått nya bekantskaper är nu både kall och folktom och ingen enda ses bada där på flera månader. Utan bil finns det kanske knappt någon möjlighet till att ens försöka ha ett socialt umgänge. Möjligen kan taxi vara det enda alternativet. Ibland, men inte alltid finns det kanske några få bussförbindelser.

Bekantskaperna man gjorde är hemma och arbetar och inväntar den kommande sommaren för nästa efterlängtade semester. På vissa mindre semesterorter och i vissa områden utanför de större städerna ägs mer än 80 % av bostäderna av familjer som bara spenderar några veckor där om året. De få åretruntboende är ofta spanjorer som inte är särdeles intresserade av något umgänge med pensionärer från Norden som dessutom inte pratar spanska.

Det finns endast ett mycket fåtal berättelser om det på svenska och då främst från nyblivna pensionärer som drabbats av Lappsjuka och till slut valt att sälja och flytta hem för gott. Däremot finns det mycket mer information om fenomenet på utländska sidor. Fram för allt på engelska och tyska. I Sverige verkar det som om man inte gärna pratar om det underligt nog. Kanske för att det är ett vanligare fenomen för just dem, men kanske ändå inte särdeles troligt att det skulle vara så mycket vanligare ibland andra nationaliteter.

Det kan både gå lätt och fort, men ofta kan det ta något år att bygga upp en stabil bekantskapskrets i utlandet, där framför allt bl.a. svenskklubbarna, men ett flertal andra klubbar och föreningar som finns på många av orterna kan vara en av nycklarna till samhörighet och umgänge, vilket kommer att skrivas om senare. Samtidigt. Om man har ett fritidsintresse som t.ex. golf, kan det vara mycket enkelt att få i vart fall en ytlig bekantskapskrets på bara några få veckor eller månader.

Norrläge utan sol: Det finns inte speciellt många som uttrycker det, med de som gör det är inte nöjda med att lägenheten har norrläge och aldrig har sol på terrassen. Däremot är det många spanjorer som föredrar det. Kanske även vissa svenskar som bor där året om, men vi från kalla norden brukar vanligtvis uppskatta söder- eller österläge med i vart fall sol några timmar om dagen fram för allt på vintern. Känner f.ö. till några som redan sålt och flera som har för avsikt att göra det just på grund av avsaknandet av sol.

Trafikbuller kan vara ett stort problem, speciellt om terrassen eller balkongen ligger på de nedre våningarna utmed en hårt trafikerad gata, men det problemet har jag tidigare skrivit om så lämnar det därhän.

Gemensamhetspool. Känner en familj som nyligen valde att sälja och köpa ett boende som hade det. De nyttjade tidigare en kommunal större anläggning och tyckte det var lite bökigt att göra det i längden. Det är dock långt ifrån alla som vill ha det, då dem kanske endast badar i havet eller kanske inte alls. Då är det snarare en fördel att inte ha det, då det i så fall bara belastar skötselföreningens ekonomi och gemensamhetsavgifterna i onödan.

Kanske är det bara några år kvar då man kan köpa en flygbiljett på flera av lågprisbolagen tur och retur för under en tusenlapp när det inte är högsäsong till ett semesterboende 300 mil hemifrån. Troligen kommer det snart att bli betydligt dyrare. Hur mycket kostnaderna kommer att öka eller när är inte lätt att avgöra, men kan i framtiden innebära att intresset för att köpa något utomlands minskar. Om man då vill sälja i en framtid riskerar det att blir mycket svårt eller att man får sälja med förlust.

Idag flyger fram för allt lågprisbolaget Ryan Air reguljärt även från lite mindre flygplatser. Fram till 2021 var det från bl.a. Skavsta, Västerås och Växjö, men även från de större flygplatserna Arlanda och Landvetter. 2021 valde de att helt sluta flyga från Skavsta. Troligtvis är det många nära den flygplatsen som flög både till Alicante och Malaga som sedan dess fått hitta nya och säkert i många fall tidsmässigt längre resor ned. Sådana nedläggningar går knappast att förutsäga, men kan när som helst drabba den egna favoritflygplatsen.

Flera ledande, fram för allt men inte endast svenska affärsmän och ekonomer har uttryckt, att om inte kronkursförsvagningen stoppas kan en Euro om några år kosta upp till 20 kronor eller t.o.m. mer. Spanien kommer då inte längre att vara det billiga semesterresemålet för svenskar som det en gång varit. Samtidigt kommer de fasta kostnaderna för ett eget boende i svenska kronor öka betydligt.

Vi har pratat med ett flertal som inte skulle kunna tänka sig att köpa något utomlands och de menar att det blir billigare för dem att hyra och att inte äga, samt att de kan välja nya ställen hela tiden. Har givetvis gjort en alternativkalkyl och kommit fram till att om vi använder vår lägenhet ca 5- 6 veckor om året så innebär det att vi inte skulle kunna hyra något liknande boende billigare. Att bara räkna ekonomin är inte ens i närheten en korrekt kalkylering, då det inte är samma sak att hyra som att ha något eget. Fördelarna i att äga anser vi med god marginal överväger, men den kalkylen skall man kanske ändå ha i bakhuvudet innan man köper och tänka efter hur många veckor om året man avser eller har möjlighet att använda det.

Områden förändras över tid. Ett område som varit prunkande och levande i årtionden kan förändras över tid och till slut bli vanskött och övergivet av både ägarna och kommunen. Särskilt i Torrevieja finns det områden några kilometer norr om centrum som på grund av olika faktorer blivit mycket nedgångna. Under charterturismens högtid på 60-80 talet valde bl.a. ett större charterföretag att anlägga helt nya områden med hundratals radhus, då hotellkapaciteten inte räckte till för den starkt expanderande turismen. Hotellen kunde helt enkelt inte möta efterfrågan av gäster. Byggandet skedde i många fall på oklara grunder och inte alltid med godkända bygglov. Under företagets kris på 80-talet såldes radhusen till privatpersoner och flertalet av dem har än idag inte giltiga bygglov. Samtidigt tvistas det fortfarande om vem som har ansvar för skötseln av t.ex. gator, gemensamma grönytor, elektricitet, vatten och avlopp. Visa av fastigheterna har också flera gånger under långa perioder inte haft tillgång till varken vatten eller el. Flera som idag försöker sälja sina fastigheter där har mycket svårt för att göra det och priserna blir därefter. Kommunen har sedan åtminstone 10 år tillbaka försökt hitta en lösning för bl.a. de ogiltiga byggloven men även verkat för att bilda skötselföreningar och vara behjälpliga med att restaurera flera av gatorna och omgivningarna. I april 2023 beslutades det till slut om en kommunal upprustningsplan för vatten, avlopp, el och gator. Det skulle t.o.m. kunna vara en bra investering för framtiden att köpa i dem områdena idag. Att köpa något där är mycket prisvärt och om det blir som politikerna vill, att hela området restaureras i grunden, kommer troligen priserna för en fastighet att öka. Dock är vår grundinställning att man inte skall köpa ett semesterboende som en framtida investering, då det är så många faktorer att ta hänsyn till och att det är allt för mycket som kan gå fel i en oförutsäglig framtid.

Modelo 720, även internationellt kallad det Spanska skatteverkets massförstörelsevapen kommer jag inte att ta upp särskilt ingående just nu, utan det behöver i detalj noga dissekeras i ett flertal kommande inlägg då konsekvenserna av att göra fel med den kan få livslånga ruinerande och omvälvande konsekvenser. Inte minst för den som skriver sig i Spanien och drabbas av konsekvenserna av att inte fylla i den alls eller flera år för sent. Detta gäller också dem som dristar sig till att tillbringa mer än 183 dagar i Spanien och råkar ut för en tvingande skatteskrivning. Modelo 720 måste alla fylla i som har över 50 000 Euro i utlandstillgångar. Det är dock en lång och mycket, mycket allvarlig historia. Flera ärenden är f.ö. på väg att avgöras i EU-domstolen, där de i tidigare utslag på goda grunder anser att det spanska skatteväsendet bryter mot både EU-lagstiftningen och de grundläggande mänskliga rättigheterna. Ett mycket känt fall är där en taxichaufför förlorade i den spanska högsta domstolen och skulle betala 442,000€ i skattetillägg på en pensionsförsäkring på 340 000€ han hade intjänat i Schweiz och för sent uppgett det i skattedeklarationen. Han överklagade till EU-domstolen och vann 2022. De uttalade då samtidigt att den spanska skattelagstiftningen i det hänseendet på flera punkter bryter mot den fria rörligheten och flera av grunderna i den gemensamma EU-lagstiftningen. Den mycket ifrågasatta skattelagstiftningen finns ändå fortfarande kvar i Spanien och används fortfarande.

Att det dessutom finns ett politiskt vänsterparti i den spanska riksdagen som aktivt försöker urholka äganderätten och både stödjer och uppmanar till olagliga hus- och lägenhetsockupationer, s.k. Squatting i bland annat outnyttjade semesterbostäder är också det en allvarlig situation som givetvis också kommer att tas upp i senare inlägg.

Efter ett flertal, till synes svagt underbyggda landexpropriationer, med ur ett europeiskt perspektiv mycket udda expropriationslagstiftning med mycket korta överklagandetider, helt utan eller med en uppenbart undermålig ersättning har också lett till flera pågående mål i EU-domstolen. Bland annat har fram för allt flera utländska ägare drabbats mycket hårt av det till synes mycket godtyckliga förfarandet. Mer information om det kommer att skrivas i framtida inlägg.

Nog nu. Har varit tillräckligt negativt denna gången för flera av läsarna. Man klarar inte av hur mycket som helst när man slösurfar och råkar hitta denna blogg och särskilt detta inlägget efter en Googling. Det enda man vill få är goda råd och positiva känslor under sökandet efter sitt framtida drömboende i solen. Detta är självklart inte vad som förväntades.

Dessutom kommer det som tas upp givetvis inte att drabba läsaren, för just vi är ju så mycket smartare än så för att gå på så enkla och uppenbara fintar.

Precis som alla de 10 000-tals svenskar inte heller gjorde när dem genom aggressiv övertalning av påstridiga bedragare skrev på dyrbara timesharekontrakt för fantasisummor på 90-talet. Där dessutom många av dem än idag sitter fast och får betala hutlösa summor varje år för sina outnyttjade veckor. Kanske är det t.o.m. så att en del av just dem bedragarna har sadlat om till mäklare på de mest välkända semesterorterna. Men, det berör ju inte någon av läsarna här.

Eller?

Lyssna inte för mycket på det här brutala och negativa inlägget som står i uppenbart skarp kontrast till de flertalet brunbrända och kotlettkammade eller välsminkade rosendoftande mäklarnas skönskrivning av hur det egentligen är.

De som drabbas negativt är trots allt mycket få. Kanske bara några enstaka av ett hundratal, men ändå allt för många.

Sverige 2023-07-22

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 4 =