Att köpa en lägenhet i Spanien utan att se den i verkligheten del 3, fler rekommendationer och ytterligare misstag vi gjorde

Det finns många bra rekommendationer att hitta relativt lätt på internet när det gäller att köpa ett semesterboende i Spanien. Bedömer att ett av dem bästa är att i god tid innan bilda sig en väl och underbyggd uppfattning om de områden man är intresserade av. Det är inte möjligt att till fullo göra det med t.ex. Google Streetview och Earth som vi gjorde, även om det hjälpte till en del. Det bästa är att hyra en lägenhet i området några gånger innan. Om man har möjlighet, gärna på olika årstider då vissa områden nästan är folktomma under lågsäsong vilket i och för sig mycket väl kan vara det man letar efter.

Man kan då få en god uppfattning om t.ex. restaurangutbud även på lågsäsong då många av dem stänger ned, samt trafik och parkeringssituation på högsäsong, närhet till livsmedelsaffärer där man tycker att utbudet är tillräckligt varierat, avstånd till favoritstranden m.m. En annan möjlighet är om man hyr i närheten att man besöker intressanta områden genom att köra bil, cykla eller helst gå en runda på olika tider, t.ex. både på morgnar och kvällar samt gärna även på helgdagar.

Området vår lägenhet ligger i är ganska litet och kallas för Muelle Pesquero, Fiskepiren och är hamnområdet där den långa piren ligger och ca trehundra meter förbi Plaza de la Constitución norrut. Vi kände inte så väl till det innan och kan nu konstatera att flera av gatorna är ganska hårt trafikerade. Då vi har terrassen på en innergård hör vi dock inte så mycket av den, vilket kanske är viktigt att tänka på om man skall köpa något där. Vi kan också konstatera att det är ca 700 m till den närmsta sandstranden men ganska långt, lite mer än en kilometer till det som blivit vår nya favorit, Playa Cura. Det optimala hade varit om lägenheten hade varit åtminstone 500 m närmre. Ännu längre, lite mer än 2 km är det till en av våra favoritrestauranger, El Tiberon på Playa de los Locos.

I vårt sökande, samt också efteråt har det framkommit flera områden som vi tycker är intressanta, då vi har för avsikt att köpa något större i framtiden. Vi har dock ännu inte bestämt oss för om det blir en större lägenhet, radhus eller en villa.

När det gäller lägenhetsområden som vi själva dock inte är så intresserade av, men som vi anser är några av de mest prisvärda, kanske i hela Torrevieja men ändå är ganska centralt, är de som heter El Molino, Möllan och Parque de las Naciones, Nationernas park. Det viktiga är att den inte ligger för nära motorvägen N332, Calle de Orihuela och Ronda D Ricardo Lafuente Aguardo som är mycket starkt trafikerade. Andra prisvärda områden kan vara Parque Aquatico, vattenparken och vissa områden i Nueva Torrevieja så som Aguas Nuevas men kan vara ganska långt ifrån en badstrand. Annat bra och prisvärt område kan vara i närheten av Plaza Europa som dock mest består av radhus. Skall man lyxa till det och har en bra budget kanske området i närheten av Cala Del Palangre kan vara bra samt stora delar av Los Locos.

Något man inte heller får glömma bort är området norr om som heter Miramar och hela vägen upp till stranden La Mata och vidare till Torre La Mata som kanske kan vara lite väl lugnt på vintern för vår smak, men har en mycket fin badstrand med en strandpromenad delvis genom ett naturskyddsområde. Det är för övrigt den största stranden i hela Torreviejaområdet. Samtidigt finns det även mycket fina områden söderut nära Playa Flamenca, Playa de La Zenia och Cabo Ruig, där man får räkna med relativt höga priser. Något lägre priser är det i närheten av det populära köpcentret La Zenia. Det verkar som om hela området Orihuela Costa har blivit allt mer populärt de senaste åren.

När det gäller villor och radhus vill vi inte än uttala oss särskilt specificerat, då det är under pågående närmare granskning, men kommer att tänka på Los Frutales och flera delar av Nueva Torrevieja. Vi är för övrigt inte ens säkra på att det blir i Torrevieja vi köper. En av oss tycker bl.a. att det kanske ändå är en något för liten stad.

Det är säkert en del som inte alls håller med oss när vi rekommenderar dessa områden, vilket naturligtvis beror på vad man har för referenser, önskemål, kravspecifikationer och budget. Det finns en del områden man kanske skall undvika, men vill inte gå in på det här.

För att söka mer information kan det vara bra att bli medlem i de många Facebookgrupperna och skriva ett inlägg med frågor eller göra en sökning i dem efter tidigare inlägg. Dock är det så att de flesta verkar vara mycket nöjda med där de till slut köpt och rekommendationerna kan därför spreta en hel del. Det kan mycket väl också vara så att en del rekommendationer har en dold agenda, men vill inte gå in på det djupare här. Det viktiga är i vart fall att innan köp ha en god uppfattning om vad man är ute efter och att man åtminstone gör en kravspecifikation.

Andra bra saker kan vara att hyra flera gånger i olika boenden då man kan få en någorlunda uppfattning om vilka minimikrav man vill ställa på t.ex. lägenhetsstorlek, planlösning, köksinredning, storlek på badrum, sovrum och terrass m.m. Generellt sett är både lägenheter och radhus ur ett svenskt perspektiv ofta mycket mindre även om det givetvis finns en hel del undantag.

Som jag nämnt i föregående inlägg räknar man bostadsyta på ett annat sätt, där den yta som mäklarna anger i sina annonser uteslutande är den totala byggnadsytan inklusive terrass och gemensamhetsområden. På lagfarten och originalritningarna är däremot ytan oftast specificerad i delar varför man först efter att ha granskat dem kan få en någorlunda korrekt uppfattning om vad vi här i Sverige menar med bostadsyta.

Så här i efterhand, två år efter köpet kan vi konstatera att vi båda tycker att lägenheten är något för liten, men med den smarta och väl genomtänkta möbleringen fungerar det mesta, förutom problemet med att ordna en ugn i köket och det lilla badrummet. Om vi hade bestämt oss för en högre budget, ca 30 000€ mer, hade vi kunnat köpa en lägenhet i samma område med ytterligare ett sovrum och större kök. Vi hade dessutom i realiteten kunnat ha haft det, vilket gör att vi ångrar oss en del idag.

Vi bedömde det dock då som att det ju var vi som skulle köpa lägenheten för våra egna behov och ingen annans, men nu i efterhand har vi upptäckt att det ibland varit lite väl stökigt att ha gäster i bäddsoffan i vardagsrummet. Varken vi eller gästerna har riktigt fått tillräcklig med enskildhet då man lever så nära in på varandra. Det finns ingen dörr för gästerna att stänga och t.ex. kunna ta sig en välbehövlig sovmorgon. Dessutom skulle ett extra sovrum kunna ha använts som arbetsrum när man inte har besök.

Vi hade inte för avsikt alls att hyra ut, men har i efterhand lyssnat allt mer på dem som gör det. Främst en bekant som har en lägenhet med två sovrum i Alfaz Del Pi som hon själv använder ca tre månader om året. Ungefär som vi själva gör. I det ena sovrummet där hon har sin egna säng, plockar hon in och förvarar dem privata ägodelarna. Därefter låser hon rummet när hon reser därifrån. Under många av de månaderna hon inte är där långtidsuthyr hon bl.a. till grannar och andra hon känner väl. Därigenom får hon in betydligt mer än vad lägenheten kostar henne i fasta utgifter. Vi har idag delvis ändrat inställning när det gäller uthyrning och skulle i så fall gjort samma som henne, men det har vi ingen möjlighet till. Vi har också fått ett flertal förfrågningar om uthyrning av personer vi känner väl, men känner att vi idag inte vill göra det med tanke på lägenhetens begränsningar.

När det gäller uthyrning får det nämnas att det endast är en av oss som är positiv till det. Den andra ser mest fördelarna med att ha ett helt eget boende och att säkert kunna veta att allt ser likadant ut som när man lämnade det.

Som nämnts tidigare analyserades solvinkelen och soltiden på terrassen under hösten, vintern och våren med Google Earth, varvid vi kom fram till att den åtminstone skulle vara något lite mer än 7 timmar och därför i enlighet med kravspecifikationen på minst 6 timmar. I verkligheten visade det sig vara 8 timmar. Dock, året efter köpet påbörjades ett bygge vid sidan av fastigheten som till slut blev 5 våningar inklusive en mindre byggnad på takaltanen. Under hösten och våren pågick arbetet som intensivast 6 dagar i veckan till sent på kvällarna och hördes tydligt in i lägenheten. Dessutom skuggade nybyggnationen morgonsolen med nästan en timme om dagen fram till kl. 9 under vintertid och 10 på sommartid. Då vi båda lider av en lätt morgontrötthet gjorde det inte oss så mycket då vi sällan går upp mycket tidigare när vi har semester, men var ändå inget vi räknade med. Kanske skulle vi varit förutseende och kontaktat byggnadskontoret innan köpet för att undersöka eventuella bygglov i omgivningarna vilket vi kommer att göra vid det framtida köpet vi planerar. Vi skickar detta vidare som en rekommendation till andra att kanske göra. Besökte f.ö. en bekant förra året som för 20 år sedan köpte en större lägenhet på övervåningen av en bungalow med fin medelhavsutsikt, men som genom åren byggts bort och idag helt skyms av nybyggda höghus och hotell.

Något vi allt mer har diskuterat är hur mycket vi saknar kvällssolen. Särskilt på hösten och senvåren. Det optimala är givetvis att ha sol hela dagen, men är svårt att hitta i det området vi köpte och kostar dessutom en hel del mer och var därför utanför vår budget.

Innan köp är det också bra att även bedöma hela det gemensamma bostadshusets yttre och inre skick innan och inte bara lägenheten. Kanske fram för allt fastighetens tak och ytterväggar, vilket jämfört med ett köp i Sverige är betydligt viktigare att göra. För att försöka undvika att allt för djupt gå in på skillnaderna med en svensk bostadsrätt, kan man konstatera att avsättningen till underhållsfonder inte sker ens i närheten med så stora belopp. En spansk skötselförening får inte heller pantsätta och ta upp lån med fastigheten som säkerhet, då lägenhetssinnehavarna har en enskild och exklusiv panträtt. De kan heller aldrig få det t.ex. genom ett styrelsebeslut. Så är det inte i Sverige, där en bostadsrättsförening kan ta ytterligare lån vid eventuella behov.

Det innebär, att om något allvarligt skulle hända med fastigheten eller om det behövs större renoveringar, får alla de enskilda bostadsägarna solidariskt dela på kostnaden. I vårt fall har vi en gång fått betala 25€ extra för ommålning av garageporten samt under ett år fått göra en extra avsättning på 25€ varje månad för en planerad ommålning av ytterfasaden och renovering av poolområdet. Skulle något allvarligt hända kan kostnaderna uppenbart bli avsevärt mycket högre än så. Vi fick dessutom ingen information om de planerade extrabetalningarna innan köpet, trots att det hade diskuterats på årsmötet några månader innan. Det slutgiltiga beslutet fattades dock på det efterföljande årsmötet.

Lycka till i jakten på en plats i den spanska solen!

Sverige 2023-07-20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =