Bedrägliga pantertanter i Torrevieja

Första gången det hände var hösten 2021. Vi hade köpt lägenheten året innan och det var dags för mig att testa restaurangutbudet i Torrevieja lite mer ingående.

Hittade en restaurang med fin utsikt över Los Locosstranden. Beställde några tapas, bl.a. grillade kycklingvingar i tacosås och en härligt kall öl och njöt av den varma oktobersolen. Några minuter senare kom det in två svenska damer som jag uppskattade var i nylig pensionsålder, vilket senare visade sig stämma bra.  De frågade om de fick sitta vid samma bord som mig vilket var ok, då det fanns sex sittplatser som bestod av två hopställda bord med stolar även på ändarna. Endast en plats var ju upptagen av mig. En stund därefter kom mina första tapas och en ny öl beställdes då den första redan var urdrucken.

Efter en trevlig pratstund framkom det att de nyligen gått i pension och tillsammans långtidshyrde en lägenhet i närheten av Plaza Europa och hade för avsikt att stanna tills i mars nästa år. De trevliga och belevade damerna drack vardera flera glas vin ett imponerande tempo.

Under diskussionen framgick det uppenbart att de båda var ute efter en man. Den ena kvinnan var änka sedan några år tillbaka och den andra frånskild och ensam sedan ett tiotal år. Under diskussionen ändrade de tydligt tonläge när det visade sig att jag hade en sambo i Sverige och att jag var själv i Spanien eftersom vi inte kunde ha semester samtidigt.

Kändes som om att damerna var en typ av friska och ungdomliga pantertanter som lite kunde jämföras med 80-talets manliga strandraggare i badbyxor med string.  De hoppades uppenbart att i vart fall en av dem skulle få napp. Jag är inte särskilt bortskämd med smicker, men rodnade faktiskt tydligt och uppenbart vid flera tillfällen.

Då min mat tog god tid på sig att tillagas, valde damerna att lämna innan jag ätit klart. De reste sig upp, tackade för trevligt sällskap och gick in för att betala.

Efter en kort stund kom de ut, tackade återigen för mitt sällskap och lämnade restaurangen.

En halvtimme senare bad jag om notan och kunde konstatera att den innehöll fyra glas vin jag varken beställt eller hade druckit. Servitrisen menade att damerna uppgett att det var jag som bjöd på de sista glasen, men inte de första två som de betalade för. Jag skulle därför vara betalningsskyldig till större delen av deras nota. Jag vägrade naturligtvis men servitrisen var mycket påstridig och menade att det var mitt ansvar då jag bjudit in dem till mitt bord, vilket ju inte var sant. De hade uppenbart bjudit in sig själva.

Efter en stund av delvis ganska hätsk diskussion med ytterligare serveringspersonal, kocken och ägaren löste det sig till slut. Det var inte första gången deras gäster råkat ut för det samma, men var tydligen ovanligt när det gällde skandinaver. Samtidigt brukade de som lämnades kvar oftast betala ändå, vilket de vädjade till mig att också göra. Självklart gjorde jag inte det, av starka principiella skäl.

Andra gången något liknande hände var förra veckan på en bar i norra Torrevieja och stämningen var betydligt mer obehaglig och hätsk. Uppenbart mer aggressiv än förra gången och jag räknade med att polis eventuellt kunde komma att tillkallas.

Tidigare på kvällen hade vår granne i fasigheten, som för övrigt också är svensk, kontaktat oss och inbjöd oss att träffas på en bar i norra Torrevieja. Han hade bestämt möte med två andra svenskar och menade att vi också gärna fick komma, vilket vi tackade ja till.

Vi tre träffades inledningsvis på restaurangen och efter en stund, efter vår första dryckesbeställning och servering, kom det andra sällskapet. Två svenska paranta damer i tidig pensionsålder. Hungriga beställde de mat. Grillat revben med var sitt glas vin. Efter revbenen beställde den ena damen en stor öl, vilken hon avnjöt med stort behag.

Damerna tackade för sig med uppdruckna glas och tomma tallrikar. Lämnade bordet och uppgav att de skulle betala notan, varefter de gick vidare.

En timma senare, efter att jag och min sambo delat en portion av samma maträtt som damerna inlevelsefullt rekommenderat, efterfrågade vi notan. Notan innehöll förutom det vi beställt ytterligare ett glas vin och en stor öl. Ingen av oss hade druckit någon öl och vinet var ett glas för mycket. Det enda som var betalt av damernas nota var revbenen och ett glas vin. Vi tre kvarvarande visste mycket väl att damerna hade druckit vars ett glas vin samt att en av dem druckit ytterligare en stor öl, men att de uppenbarligen inte betalt för det.

Serveringspersonalen med notan menade att det var vårt absoluta ansvar att betala hela notan och om vi inte gjorde det skulle det bli allvarliga problem. Vi avkrävdes aggressivt och bestämt att slutbetala bordet, då de menade att det var vi som bjudit in dem. Stämningen blev mycket hätsk och efter en häftig diskussion fick annan personal ta över.

Grannen, som bjudit in oss är som många andra svenskar konflikträdd, men hade faktiskt och reellt det egentliga ansvaret då vi inte bjudit in någon. Han menade att det måste ha blivit ett ursäktligt misstag.

Jag har en helt annan och mycket cynisk inställning. Den ena damen som uppenbart inte betalade alls för sina drycker och som dessutom innan beställningen beklagade sig över att rätten var kostsam till det ohemula priset av 12,90 Euro, kan inte ha betalat för lite av misstag. Det är inte möjligt att betala 6 euro för lite för ett så enkelt restaurangbesök och beställning.

Enligt min mening var det uppenbart att hon smet från delar av notan och överlämnade problemet till oss.

Med en tydlig besk och bitter bismak efter flertalet uttalade hot om att tillkalla polis och andra obehagliga konsekvenser och oerhört otrevlig stämning, betalade vi till slut endast det vi själva beställt och konsumerat. Det var uppenbart att restaurangen genom den starka påtryckningen ville förmå oss att betala även deras obetalda beställning, vilket jag misstänker att många faktiskt hade gjort mot deras vilja, bara för att undvika konflikt.

Tror knappast att vi är de enda som utsatts för detta och ser fram emot kommentarer från andra som kanske har drabbats av något liknande.

I Sverige gäller att om samtliga restauranggäster i ett sällskap väljer att inte betala och smiter från notan, så är samtliga av dem solidariskt betalningsansvariga. D.v.s. att varje enskild smitande gäst enskilt och personligen är skyldiga att betala hela notan, enligt huvudregeln i Skadeståndslagen. Den eller dem som betalar, har sedan en regressrätt (kan kräva betalning på utlagt belopp) av de övriga som inte ha betalt, vilket framgår i 9 kap. 2 § 2 st. Brottsbalken samt 2 kap 2 § och 6 kap. 4 § i Skadeståndslagen.

Dock, om endast delar av sällskapet väljer att smita från notan är de kvarvarande gästerna inte betalningsskyldiga för dem som smitit. Däremot är smitarna solidariskt betalningspligtiga (om de är två eller flera). De som smiter från notan har då gjort sig skyldiga till ringa bedrägeri, men inte de kvarvarande gästerna. Brottet som de smitande gästerna gör sig skyldiga till kan inte de kvarvarande gästerna lastas för.

Hur lagstiftingen ser ut i Spanien har jag i dagsläget inte någon ingående information om, men ponduspostulerar att den högst troligt är liknande den svenska, vilket innebär att det inte finns något betalningsansvar överhuvudtaget för det kvarvarande sällskapet gentemot de som väljer att smita från notan. D.v.s. att man endast är betalningsavsvarig för det man själv bestält och konsumerat.

Om du blir lurad på en Spansk krog så som vi blev, så är det givetvis naturligt att vägra betala. Om de hotar med polis som i vårt fall, är vi övertygade om att dem hade stått på vår sida. Det är aldrig och kommer inte heller någonsin att vara korrekt att betala för en annas nota, trots att oärliga människor och aggressiv restaurangpersonal försöker få oss att göra det.

Sverige 2023-09-12

One thought on “Bedrägliga pantertanter i Torrevieja”

  1. Vi blev blåsta på samma sätt av 2 engelska killar på en bar förra sommaren. De satte sig vid samma bord som oss men betalade inte. Vi som var kvar gjorde det men vi visste inte säkert hur många öl vi hade beställt men i vart fall inte så pass många. Vi tror det var 4 öl för mycket. Hört talas om att andra har drabbats innan oss. Pass upp på det. Inte så ovanligt som man tror.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × four =