Man måste kanske vara pensionär för att mata duvor på rätt sätt?

Parque de las Naciones och Jardin Parque de las Naciones är namn på olika delar av den största parken Torrevieja. Namnet på hela parken är dock det som är skrivet på skylten ovan, Jardin de las Naciones.

Den södra delen av parken heter Parque de las Nationes och den Norra, som är en skalenlig modell av Europas länder i miniatyr med alla dess nationsflaggor hissade, heter Parque Jardin de las Naciones. Med andra ord heter parken olika beroende på vilken del av den man avser.

-Jaha, så nu skall du sitta och mata duvorna i parken istället, sade den spydige Valdemar med stödkrage och giftgula solglasögon, en sen kväll från den Stockholmska grannbalkongen karskt och cyniskt i ett av avsnitten, när Beck sade att han skulle gå i pension. Orden fanns kvar lite i bakhuvudet när jag återigen bestämde mig för att skära lite bröd och ta med mig till den berömda parken. Det är 10 år till pension för mig, men tycker det är trevligt i alla fall. Är kanske lite gammaldags?

Det finns f.ö. inte mycket som kan tilläggas som inte redan är sagt, skrivits, eller fotograferats angående den berömda parken, men tänkte ändå delge min lilla promenad, några reflektioner och lite fotografier.

Den 25 mars 2023 och temperaturen är nästan irriterande hög. 27 grader, vindstilla och varmare än en genomsnittlig högsommardag i Sverige. Åtminstone en gång varje semesterperiod besöks parken, vilket innebär att det snart blivit ett tiotal sedan vi köpte lägenheten för några år sedan.

Den Nordöstra ingången till parken, fotografi nedan, ligger vid rondellen där gatorna Ronda Cesar Canovas Girada och Calle De Orihuela möts. Ca 1000 m norr om hamnen. Uppförsbacke hela vägen, så det kan vara bra med lite motion om man utgår därifrån.

Den Nordöstra ingången till parken

Precis innan för ingången, foto nedan, finns en skylt där man kan få lite information.

Lite information om parken. Skylt precis innanför ingången.

Lite förvirrande med de olika namnen på samma park, men ovanstående foto anger som nämnts tidigare, samlingsbenämningen på parken, Jardín de las Nationes. Parken är ganska stor på 40 000 kvadratmeter och den största i centrala Torrevieja.

Nedan, fotografi från Norra delen ned i parken Sydväst som kallas Parque de las Nationes .

Sydväst ner i parken på delen som heter Parque de las Nationes.

Ca 300 m längre ned, finner man stenen, foto nedan, som ser ut att sväva i luften av vattenstrålarna och är en mycket berömd installation/skulptur som fotograferats många gånger. Får försöka att någon gång ta reda på vad konstnären hade för tanke när han skapade den, men ganska uppenbart kommer man ju att tänka på vattnets kraft.

Den av vattenkraft “svävande” stenen

I bakgrunden på bilden ser man alla de flaggstänger och en del av parken som skalenligt återger alla länder i Europa. En bättre bild på detta finns nedan:

Alla Europas flaggor och ett skalenligt Europa

Finns ett flertal bilder på nätet som ovanifrån och mycket bra visar hur de noggrant byggt upp ett Europa i miniatyr.

Lite längre ned i parken, stirrar en tupp mig stint in i ögonen och deklarerar högljutt att jag är inne på hans revir och vill visa för omgivningen, men kanske främst hönorna i närheten, att han är herre på täppan.

Högljudd tupp som försvarar sitt revir

Längst ned i parken finns en mycket populär lekplats, Parque Infantil, som besöks av föräldrar och barn hela året. Foto nedan:

Populär lekplats i parken, längst söderut.

Efter en runda längst söderut och sedan runt parken på andra sidan dammen, blev jag klar över att våren för länge sedan kommit till Torrevieja och att det var sommarväder. I det Nordöstra hörnet av parken blommade sommarblommorna redan. Foto nedan…

Sommarblommorna blommade

Dags att mata duvorna, med det medhavda brödet. Foto nedan:

Duvmatningsdags

Nja, lite fega var dem, så var tvungen att kasta ut brödet lite. Efter en stund kom det både Duvor, Tuppar och Fiskmåsar för att äta. Del blev till slut en hel fågelflock som samlades runt mig.

Fågelflock av både Duvor, Tuppar och Fiskmåsar.

Mycket svåra att fotografera, men i hela parken och uppe i träden, ytters sparsmakade f.ö. som uppenbarligen ratar bröd som diet, finns det ett flertal olika sorters papegojor. Lyckades dock att fotografera en av dem. Foto nedan

Sparsmakad papegoja i trädet ovanför min matning

Sammanfattning och lite kommentarer:

Parken ligger ganska centralt i Norra delen av Torrevieja Centrum och är lätt att både hitta och komma till. Parkeringsplatser för bil har i vart fall under senhöst och vår till synes varit lätta att hitta i närheten. Antingen på Calle de Orihuela innan rondellen om man kommer söderifrån, eller i bostadsområden runt omkring.

Trafikbruset från motorvägen N-332 som går längs hela den västra delen av parken kan vara ganska irriterande beroende på vindriktningen, men hörs alltid ganska väl. Även motorvägsavfarten in till Torrevieja, först till CV-905 och sedan Calle De Orihuela går längs med den norra delen, så trafikljud går inte riktigt att undvika, men är bättre i den södra delen, vid lekplatsen.

I hela parken är det tillåtet att cykla, samt att köra elsparkcykel, även om de flesta väljer att gå. Ett varv på gångstigarna runt hela parken är ca en kilometer och med några korta vilopauser kan hela parken ganska lätt upplevas på en timme.

Då det finns bl.a. en bra lekplats med ett flertal gungor, klätterställningar, rutschbana och sandlåda i den södra delen, är den mycket lämplig för barnfamiljer. Tror även att barnen också kan uppskatta alla de olika fåglarna som finns. Dock kan det vara så att parken inte uppskattas så mycket av tonåringar.

Fick tyvärr en mycket sur kommentar av en äldre Spanjor om att man inte skall mata fåglar med bröd, vilket jag i och för sig vet och har hört förr, men eftersom de stödmatas flera gånger dagligen av kommunen tror jag inte att mina tre stackars brödskivor gör någon större skillnad. Skall dock kontrollera det noggrannare och kanske göra som honom och alla de andra pensionärerna i parken verkar göra, köpa lyxiga vildfågelblandningar och solrosfrön att mata dem med.

Men, känner mig ändå ännu inte tillräckligt pensionsmogen för det. Att mata duvor, tuppar och fiskmåsar med lyxmat känns lite fel ännu. Använder nog bröd ett tag till. Men, kanske lyckas man genom ett dietskifte även locka till sig några av dem flertalet olika och uppenbart kräsmagade papegojarterna som finns i parken?

Tål faktiskt att tänka på.

Spanien 2023-03-25

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − three =