Jordbävning i Torrevieja 23/3 2023

Plötsligt skakade hela lägenheten, lite innan kl. 24.00 igår. Trodde först att någon av grannarna tappat eller kanske vält en välfylld bokhylla eller en annan mycket, mycket tung möbel på golvet. Förstod dock ganska snabbt att det omöjligen skulle ha skakat på det viset om det vore så.

Gick ut på terrassen för att se om någon annan reagerat och kanske tänt belysningen, men allt verkade lugnt. Var dock orolig för efterskalv, så vågade inte gå och lägga mig direkt. Stannade uppe en timme till och allt var lugnt resten av natten.

På morgonen såg jag i samtliga sociala medier att det inte bara var jag som känt skalvet.

Skalvet som var 3.1 på Richterskalan var nytt rekord för mig. Det förra var på 2,2 i Skåne på 70-talet, men det kändes annorlunda och var mycket längre än detta. Skalvet här, varade bara i några sekunder, men givetvis avsevärt starkare. Dessutom, jordbävningen skedde mycket nära Torrevieja, 16 km österut i Medelhavet. Det är den kraftigaste jordbävningen på i vart fall 10 år så pass nära. Den 13 augusti 2018 skedde det dock en jordbävning med magnituden 4,0 45 km Nordväst om Torrevieja, men kändes enligt flera uppgifter av mycket minde än den som skedde igår. Den skedde, förutom på ett längre avstånd, även på ett större djup.

Observera dock att tiden som anges på bilden nedan är UTC. Tiden i Spanien är när det är vintertid UTC+ 1. D.v.s. en timme senare. På sommaren är den UTC+2. Samma tid som i Sverige om det nu inte blir förändringar i framtiden, då varje EU-land numera själv får välja om de skall ställa om klockorna eller inte.

Spanien 2023-03-24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 4 =