Är den ökande “antisemitismen” i Europa en reaktion mot Judarnas politik i Palestina?

Samtliga Judar jag pratat med de senaste 30 åren anser inte att de förtrycker Palestinierna. Det är bara självförsvar. Allt Palestinierna och Araberna gör mot dem, från stenkastning, knivattacker och hemmagjorda raketer är ett försök från deras sida att utrota dem alla, helt enligt Hamas högsta önskan.

Är kanske Palestiniernas attacker ett uttryck av frustration över de övergrepp som skett mot dem de senaste 70 åren.

Det är svårt att ta upp det, speciellt med Judar. Det är som ett infekterat sår. Nästan omöjligt att hålla en konstruktiv diskussion. När argumenten tryter kommer de allt som oftast in på Hamas, Sexdagarskriget, oktoberkriget eller förintelsen.

Det verkar som om de anser sig ha frikort på våld genom att hänvisa till det. Att försöka se frågan ur ett annat perspektiv verkar vara mycket svårt. Dock har den yngre generationen lättare. En del Israeler har t.o.m. själv reagerat på allt övervåld som har skett de senaste åren, även om de är i kraftig minoritet.

Polariseringen har dessutom ökat sedan Benjamin Netanyahu kom till makten 2009. Tyvärr kan man se flera likheter mellan partiet han leder, Likud och Sverigedemokraterna, där Likud utan omsvep kan karakteriseras som ett mycket extremare högerparti i den jämförelsen. Dessutom utsåg de Nationella unionens partiledare Avigdor Lieberman till utrikesminister.

Yisrael Beiteinu (”Israel är vårt hem”) är ett parti som har ett så nationalistiskt och högerextremt budskap att det knappast finns, eller ens skulle kunna finnas något jämförande politiskt parti i Europa på grund av vår lagstiftning. En del anser med rätta att Lieberman är en ultranationalistisk extremist. Om Europeiska politiker gjort liknade uttalande som honom skulle de garanterat få fleråriga fängelsestraff.

Några få exempel är att han anser att israeliska parlamentsledamöter som samtalar med Hamas bör avrättasatt Israel borde bekämpa Hamas med kärnvapen och att Gaza borde behandlas som Tjetjenien.

Den totala blockaden av hela västbanken är enligt majoriteten av Knesset till för att de inte skall kunna importera stridsmateriel. Det fick det svenska skeppet Marianne i”Ship to Gaza”, fyllt med mat, medicin och andra livsviktiga förnödenheter med destination Gaza erfara, när det i strid mot internationell lagstiftning bordades 2015 av Israeliska elitsoldater på internationellt vatten.

Jag har inte för avsikt att ta upp hela Israel-Palestinakonflikten här, men menar att allt fler i väst ifrågasätter vad som sker, övervåldet som Israel utövar mot Palestinierna.

Kanske blir vissa helt enkelt förbannade och anser att Judarna gått över gränsen för många år sedan och reagerar mot det?

Och skulle du våga reagera för högljutt, riskerar du naturligtvis att kallas för antisemit eller judehatare och få förintelsens detaljer slängt i ansiktet.

Andra kan dock anse att det är en hälsosam reaktion mot Judarnas förtryck av Palestina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × four =