Om bloggaren

2020 köpte jag och min sambo en lägenhet i Torrevieja på Costa Blanca, efter flera års letande i olika delar av Europa. Till slut blev det Spanien. Varför det blev just där, återkommer jag till i bloggen med ett flertal inlägg.

Vi planerar redan för vår pensionering, bl.a. genom köpet, trots att det är “ganska” många år kvar. Vi kommer att gå i pension tidigast 2027-30.

Bloggen är bl.a. skapad eftersom det i flertalet trådar på Facebook förekommer både missförstånd och felaktigheter. Det finns mer än 10 grupper på Facebook att gå med i som handlar om att äga, bo eller ha semester i olika specifika områden i Spanien, ibland så ges dethelt eller delvis felaktiga svar på flera av frågorna. Ofta är det frågor som är lite mer komplicerade än att t.ex. rekommendera en restaurang. Det kan handla om juridik, sjukvård, speciallagstiftning, skatte- och inkomstdeklarationer, SINK, bilägande och körkort, uthyrningstillstånd mm.

En annan anledning är även att bloggförfattaren kommit i onåd hos en del av dem som ingår i det Nordiska, i flera fall inavlade och av nepotism nedsmittade mäklarskrået på Costa Blanka. De accepterar INTE! att man upplyser om att vissa av dem använder sig av halvlögner, vinklad eller t.o.m. helt falsk information, för att locka Nordiska potentiella fastighetsköpare till att t.ex. betala för mycket eller stressa fram en affär.

Bloggförfattaren vill även varna för att samtliga Svenska mäklare som är verksamma på Costa Blanka också är medlemmar i de flesta Facebookgrupper som handlar om det området. Oftast skriver de inte själv när de vill kommentera något, utan ber någon av sina “vänner” att göra det, för att till exempel få rekommendationer om något till salu eller föra fram annat, som dock sällan, men allt för ofta, är färgat av ett manipulerat halvsanningstyckande.

Jag har även hittat flera exempel på indirekt mäklarsponsrad information. T.ex. när någor frågar efter ett bra område. Uppenbart mycket svårsålda områden kan då plötsligt rekommenderas. När det kontrollerats vidare, kan man ibland hitta kopplingar mellan den som kommenterat och en mäklare som “råkar” ha ett oproportionerligt antal objekt till salu i just det området.

Jag vill dock påpeka, att de flesta av de Nordiska mäklarna givetvis är seriösa, men där att flertal, (majoriteten?) uppvisar uppenbara stresssymptom, när man t.ex. med vetenskapligt grundade underlag i en Facebookgrupp, förklarar hur mycket det faktiskt går att pruta.

Det jag publicerar här är bl.a. subjektiva värderingar och tyckanden, men när det gäller verifierbar fakta, som t.ex. lagstiftning, regler mm, är det faktakontrollerat i ett flera steg för att i möjligaste mån undvika felaktigheter. Skulle ni se det minsta faktafel, skulle jag varmt uppskatta att ni hör av er.

Ni får gärna höra av er av andra orsaker, samt med tips och annat.